ایدز

راه های انتقال بیماری ایدز

ترکیب علائم نامحسوس یا ناپیدا و انگ بیماری، بیماران را از مراجعه به مراکز مراقبت سلامت بازمی دارد و به این ترتیب بسیاری از موارد عفونت تشخیص داده نمی شود. از آنجایی که بهترین راه مقابله با این بیماری پیشگیری از ابتلا به آن است ابتدا به راه های انتقال آن می پردازیم:

۱ - تماس جنسی:70 تا۸۰ درصد موارد ابتلا در جهان از طریق برقراری رابطه جنسی بدون حفاظت با شخص آلوده است و این عامل مهمترین عامل انتقال بیماری است.

۲ - تماس با خون آلوده: تزریق خون و فرآورده های خونی آلوده، پیوند اعضا و نسوج آلوده، استفاده مشترک از سرنگ و سوزن آلوده (معتادان تزریقی) و تماس تصادفی سوزن و یا وسیله آلوده در میان کارکنان بخش های درمانی.

۳ - انتقال از مادر آلوده به کودک: درصد بالایی از موارد آلودگی ناشی از انتقال ویروس از مادر به کودک است. به طور کلی راه های عمده انتقال با توجه به جوامع مختلف و فرهنگ های متفاوت گوناگون است، مثلاً در کشورهای آفریقایی عمده ترین راه انتقال تماس جنسی و در اروپای شرقی و اوکراین و ایران استفاده از وسایل تزریقی مشترک عنوان شده است. اگرچه ویروس ایدز در بسیاری از مایعات بدن مثل خون و منی، اشک، شیر مادر، بزاق و عرق یافت شده، ولی به علت کم بودن تعداد ویروس و وجود برخی از آنزیم های مهارکننده تاکنون انتقال از راه های بزاق، اشک چشم و عرق بدن مشاهده نشده است. پیشگیری مهمترین و کارآمدترین راه جلوگیری از ابتلا به این بیماری است ولی اگر فردی به این بیماری مبتلا شد (به دلیل دوره طولانی بیماری) مهمترین نکته کنار آمدن با بیماری، مراقبت از انتقال آن به دیگران و سالم زیستی در کنار این بیماری است.

ختنه از آلودگی به اچ آی وی جلوگیری می کند

تحقیقات تازه نشان داده است که ختنه می تواند در جلوگیری از انتشار ویروس اچ آی وی در میان مردان موثر باشد.این مطالعه روی بیش از سه هزار مرد در آفریقای جنوبی و توسط آژانس فرانسوی ایدز و هپاتیت های ویروسی انجام شد.این داده ها که در کنفرانسی در برزیل تشریح شد، نشان می دهد که ختنه مردان باعث جلوگیری از آلودگی به ویروس اچ آی وی در هفت نفر از هر ده نفر شد.

آژانس های بهداشتی سازمان ملل اخطار داده اند که پیش از توصیه ختنه به عنوان راهی برای محافظت در مقابل ایدز، باید مطالعات بیشتری انجام شود.

 

ایدز، بیماری بزرگسالان نیست!

 

 طبق آمار این سازمان ملل روزانه 1400 کودک زیر 15سال از بیماری های مرتبط با ایدز جان می بازند.از آنجا که کودکان قادر به انعکاس نیازهای خود نیستند از دستور کار جهانی مبارزه با ایدز جا افتاده اند. برای مثال در آفریقا کمتر از 2درصد کودکان مبتلا به ایدز داروهای ضدویروسی دریافت می کنند.کودکان مبتلا به دلیل کمبود داروهایی که برای کودکان طراحی و تهیه می شود، کم و بیش از دسترسی به معالجات مناسب محروم مانده اند،هر چند بیش از 2میلیون کودک در جهان به ویروس اچ.آی.وی آلوده هستند که اغلب آنها در کشورهای فقیر زندگی می کنند.گروه پزشکان بدون مرز اخطاری می دهد که فقدان یک بازار پرسود باعث شده است در زمینه داروهای مناسب کودکان برای معالجه ایدز کمبود وجود داشته باشد.دیوید ویلسون- هماهنگ کننده امور پزشکی گروه پزشکان بدون مرز- گفت: طعم شربت های دارویی بد و بلعیدن قرص ها نیز به خاطر اندازه بزرگ آنها برای کودکان دشوار است.وی گفت: شرکت های تجاری داروسازی زحمت ایجاد فرمول های خاص کودکان را به خود نمی دهند چون بازار جذابی برا ی آنها نیست و فرمول هایی که برای کودکان طراحی می شود از نمونه های مشابه برای بزرگسالان پرهزینه تر است.

وی در ادامه ذکر کرد: داروهای مناسب برای کودکان یک مشکل جهانی است چرا که حتی در کشورهای ثروتمند نیز داروهای کمتری برای معالجه اچ. آی. وی در کودکان وجود دارد.این در حالی است که سازمان ملل برای مبارزه با ایدز و سازمان بهداشت جهانی برای آن دسته از کودکان کشورهای در حال توسعه که آلوده به ویروس ایدز هستند، روش درمانی تازه ای پیشنهاد کرده اند.براساس تحقیقات جدیدی که در نشریه پزشکی لانست منتشر شده، داروی کوتریماکسازول می تواند مرگ و میر کودکان آلوده به ویروس اچ.آی.وی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. کوتریموکسازول از آنتی بیوتیک های رایج است که هزینه آن برای هر بیمار در روز کمتر از 10سنت می شود.یکی از سخنگویان بخش مبارزه با ایدز سازمان بهداشت جهانی گفته است تمامی کودکان آلوده به ویروس ایدز باید این دارو را مصرف کنند.

 

الف مثل ایدز/ب مثل بدنامی

بدنامی در سراسر جهان گریبانگیر مردمی است که با   ایدززندگی می کنند.

این بدنامی تنها به کار بردن یک کلمه نیست بلکه یک(( جریان بی ارزش شدن)) است که فرد را در نظر دیگران بی اعتبار می کند.ابتلا به ایدز از دیدگاه بسیاری از مردم جهان یک رسوایی است و نه یک بیماری و این احساس رسوایی و بی ارزشی ،اتفاقی است که بطور دائم و روزانه برای افرادی که با  ایدز زندگی می کنند رخ می دهد.در طول تاریخ بسیاری از بیماریها  ننگ شمرده می شوند از جمله جزام،سل،سرطان ، بیماریهای روانی ، مقاربتی و ایدز جدید ترین بیماری است که ممکن است ناشی از عدم شناخت صحیح از بیماری ایدز باشد.

فرد مبتلا را به یکی از گروه های که این بیماری 

در میان آنان شایعتر است نسبت می دهند مثل گروه هم جنس بازان،زنان و مردان بی بندو بار و فاحشه و ....

اما آگاهی از راههای انتقال بیماری می توان دریافت که ابتلا به ایدز  لزوما  به معنای متعلق بودن به این گروهها نیست .ویروس عامل بیماری ممکن است از طریق استفاده مشترک از سرنگ و سوزن آلوده ،خالکوبی،رابطه جنسی بین زن و شوهر،از مادر به نوزاد ،وسایل دندانپزشکی و آرایشگاههای آلوده ،تزریق خون آلوده و نیز از فرد آلوده به فرد سالم منتقل شود.

یکی از علل مهم بد نامی ( Stigma ) عدم شناخت صحیح از بیماری ایدز و نا آگاهی از ماهیت بیماری است.

بسیاری از مردم جامعه به درستی راههای انتقال آن را نمی شناسند وبنا براین با باورهای غلط خود از این بیماری حساس ترس و وحشت می کنند.

این باورهای غلط مردم سبب دوری کردن از افراد آلوده در مکانهای عمومی ،اتوبوس،خیابان و همچنین عدم ارائه خدمات بهداشتی ، درمانی و رفتارهای بسیار تبعیض آمیز دیگر می شود.حتی گاهی کارکنان سیستم های بهداشت هم اطلاعاتی در حد مردم کوچه و خیا بان و برخوردی تبعیض آمیز با بیماران دارند.

واقعیت این است که ویروس اید زاز طریق همبازی بودن،همکار بودن با میتلایان به   ایدزدست دادن ،در آغوش گرفتن،بوسیدن،هم اتاق بودن ،استفاده از ظروف غذایی مشترک ،شنا کردن در یک استخر،استفاده از حمام و توالت مشترک ،از طریق آب دهان ، سرفه،عطسه،اشک،عرق،نیش حشرات و ... منتقل نمی شود.

نکته مهم اینجاست که راه ابتلا به ایدز هر چه باشد این بدنامی نه تنها مشکلی را حل نمی کند بلکه مشکلات بسیار زیادی بر سر راه بیماران می گذارد که در نهایت نتیجه به انکار بیماری ،سکوت در باره آن،عدم انجام آزمایش ،عدم  مراجعه برای کنترل و یا پیشگیری می شود.

بنابراین بزرگترین عامل گسترش بیماری ایدز در جامعه ترس از رسوایی و بدنامی آن است و اولین و حیاتی ترین قدم در مبارزه با ایدز رفع تبعیض و بدنامی است.

حمایت روانی ،یک جنبه مهم در مراقبت   ایزاست که آثار سوءاین بیماری همه گیر را روی افراد مبتلا ،خانواده ها و اجتماع کاهش می دهد.حمایت روانی شامل اقداماتی است که به افراد کمک می کند با مشکلات ناشی از  ایدزمقابله کنند.