درباره جعفری


درباره جعفری


جعفری گیاهی مملو ار ویتامینC، پیش ماده ویتامین A، آهن ، کلسیم، پتاسیم، فسفر، منیزیم، سولفور،مس،و سیلیس.


ترکیبات روغنی موجود در جعفری خواص ضد باکتری دارند که می توانند با تب و برخی از عفونت ها مبارزه کند.


جعفری که احتمالا میزان مصرف آن در سطح جهان گسترده تر از سایر سبزیجات است از زمان روم و یونان باستان از اعتبار ویژه ای برخوردار بوده است و در اساطیر یونان دسته هایی از جعفری را بر روی سنگ قبر مردگان می گذاشتند و آن را به ملکه عالم ارواح تقدیم می کردند تا برای شخص تازه در گذشته در جهان دیگر شانس بیاورد. رومیان باستان برگ های جعفری را در داخل ردای خود قرار می دادند و گلادیاتور ها برای افزودن بر قدرتشان جعفری می خوردند. در طب سنتی اروپا نیز برای درمان یرقان ، مالاریا ، و استسقا از ریشه جعفری استفاده می کردند.


جعفری خام برای فقر آهن و درمان کم خونی بسیار مفید است زیرا ویتامین ‍C موجود در آن جذب آهن را افزایش می دهد. جعفری با افزایش فعالیت معده و ترشح آنزیم های گوارشی اشتها را تحریک می کند و عمل هضم و جذب را بهبود می بخشد از این رو برای بیمارانی که دوران نقاهت را پشت سر می گذارند ماده ای بسیار مفید است. این سبزی همچنین اثری آرام بخش بر روی دستگاه گوارش دارد و موجب از بین رفتن گاز معده ،کولیت و سو هاضمه می شود.


جعفری ماده ای مدر است و دفع سموم از بدن را افزایش می دهد به همین سبب برای بیماری هایی مانند آرتروز و نقرس بسیار مفید است و روغن دانه جعفری انقباض عضلات را رفع می کند و سر درد ، میگرن ، آسم ، التهاب مثانه و سو هاضمه را بهبود می بخشد. گردش خون را تحریک میکند و برای دستگاه عصبی مفید بوده ، خواب آلودگی و اظطراب را از میان می برد. اگرچه خوردن جعفری پس از زایمان و در دوران شیردهی فواید زیادی دارد که از آن جمله می توان به جمع شدن سریع تر عضلات رحم و ازدیاد شیر مادر اشاره کرد اما مصرف آن در دوران بارداری به مقدار زیاد توصیه نمی شود زیرا ممکن است با تحریک انقباضات رحمی موجب بروز مشکل در بارداری شود.


برگ جعفری تازه کوبیده در تسکین بخشیدن جای نیش حشرات موثر است. جویدن برگ جعفری تازه بوی بد ناشی از خوردن پیاز و سیر را از دهان می زداید. آب جعفری تازه که با یک قطعه کوچک پنبه بر روی دندان دردناک قرار داده شود می تواند درد دندان را تسکین دهد. همچنین شستن موها با آب جعفری موجب درخشان شدن مو می شود.


در طباخی ایرانی از جعفری چه به صورت خام و چه پخته استفاده های فراوانی می شود. از جعفری در طبخ اغلب آش ها و بسیاری از سوپ ها استفاده می کنیم. افزودن یک یا دو قاشق جعفری تازه خرد شده به انواع سالاد طعم دلپذیری به آن ها می بخشد. در تهیه ساندویچ ها نیز جعفری خرد شده همراه با پیاز یا سایر سبزیجات به کار برده می شود ضمن آن که از جعفری به دلیل فرم خاص برگ هایش که به شکل چند پر است در تزیین بسیاری از غذا ها سود می بریم.


نویسنده :سپیده سلیمی